top of page
Image by Dan Meyers

WIJNDOMEINEN

Lege pagina: Welkom

LA RIFRA

La Rifra is een door een familie gerunde boerderij, al meer dan veertig jaar aanwezig in Pilandro in Desenzano del Garda, dicht tegen de toeristische trekpleisters van het Gardameer: Sirmione en Peschiera.
Sinds het begin van haar activiteit, in de jaren zeventig, heeft het bedrijf ervoor gekozen om vooral de typische wijnproductie van het gebied te verbeteren en er de inheemse wijnstokken te planten en te cultiveren: Trebbiano di Lugana en Marzemimo.
Ook zogenaamde werelddruiven zoals Merlot, Cabernet Sauvignon en Chardonnay worden er met veel liefde en passie geoogst en gevinifieerd.
Het domein en zijn wijngaarden bevindt zich op de grens tussen Lombardije en De Veneto met uitzicht op de heuvels van het Gardameer.
De leemachtige kalkhoudende bodem en het microklimaat dat wordt beïnvloed door het Gardameer, zijn ideale omstandigheden voor de groei en rijping van de druiven met hun speciale karakter met dus oa de veel gesmaakteTrebbiano di Lugana. Verwar deze druif zeker niet met Lugano en zijn gelijknamig meer op de grens tussen Zwitserland en Italië.
De druiven worden, na een zorgvuldige handmatige oogst in kleine dozen, onderworpen aan een zachte persing en een gecontroleerde vinificatie die is ontworpen om het meeste uit de aroma's en smaken te halen. In de kelder en in de wijngaard proberen ze traditie en moderniteit te combineren om een wijn te verkrijgen die zo natuurlijk mogelijk is.
De boerderij van de wijnmakerij dateert uit de 17e eeuw en eind jaren zestig werd het wijnhuis opgericht door de gebroeders Fraccaroli. Inmiddels hebben de beide kleinzoons het bedrijf overgenomen. Opa Claudio houdt de boel nog steeds in de gaten.

Winery

TENUTA DI MORZANO

Dit domein situeert zich ongeveer 20 km ten zuiden van Firenze en 4 kilometer van het centrum van Montespertoli. Het bezit ongeveer een 40 tal hectaren wijngaarden die beplant zijn met  de hofleverancier van de Chianti: Sangiovese of letterlijk vertaald, “bloed van Jupiter”.

De aroma's en smaken van het Toscaanse terroir bereiken hun maximale expressie dankzij hard labeur in de wijngaard en de samenwerking met één van de grootste name uit de Italiaanse oenologie, Dr. Riccardo Cotarella.

Het bedrijf produceert Chianti Docg en, sinds 1997 - het jaar waarin het deelgebied werd erkend - ook Chianti Montespertoli Docg en Chianti Montespertoli Riserva Docg. 

Sangiovese is de absolute heerser, krachtig en met een sterke persoonlijkheid.

 In het geval van de Riserva verzacht de passage in de eiken vaten de onstuimigheid en versterkt de smaak- en aromatische diepte.


 In de Tenuta worden ook Chianti Superiore Docg, Chianti Riserva Docg, Igt rood en wit en rosé van Toscane en Vinsanto del Chianti geproduceerd.

De gemiddelde jaarlijkse totale productie is ongeveer 160.000 flessen.

Het bedrijf wordt gerund door Giacomo (neef van de eigenares Francesca), de energieke en sympathieke Florentijn die ook elk jaar tijdens de herfstdegustatie naar België afzakt om met volle overgave zijn wijnen te presenteren.

Intussen is Giacomo vriend aan huis en weet hij telkens het weerzien met zijn Vlaamse vrienden en klanten te smaken.

Het domein heeft ook een leuke vakantieresidentie: Borgo Filicardo en is ideaal gesitueerd om het mooie Toscane te verkennen.

Image by Rodrigo Abreu

LA COLOMBERA

Aan de oostkant van Piemonte, tussen Milaan en Genua bevindt zich het wijnhuis La Colombera. 

In het kleine dorpje Vho, tussen de groene heuvels, op 5 kilometer afstand van Tortona (geboorteplaats van Fausti Coppi) bewerkt de familie Semino sinds 1937 zo’n  33 hectare wijngaarden.

De gedreven en symapthieke dochter Elisa zwaait de scepter en staat vooral bekend als de koningin van de timorasso, één van de typische autochtone en uitdagende witte druivenrassen uit Piëmonte.

Sinds 1998 bestudeert de familie deze lokale timarasso druif en herplantte de druif aan in 5 verschillende wijngaarden wat resulteert in typische robuuste maar toch fijne, elegante witte wijnen.

Broer Lorenzo, destijds snowboardkampioen in het Italiaanse nationale team, hing zijn board aan de wilgen om z’n vader en zus te helpen.

 Vader Piercarlo en Elisa telen nog andere lokale druiven zoals Cortese, Dolcetto, Barbera, Nibio en Croatina op een kleiachtige kalkhoudende bodem.

Image by Sven Wilhelm

MANCINI WINES

De geschiedenis van het MANCINI wijnhuis, in de prachtige streek De Marken, begon meer dan een halve eeuw geleden, op de glooiende heuvels van Maiolati Spontini en Castelbellino, waar het hart van Verdicchio Classico klopt in een prachtige groene omgeving.
Gastvrouw Emanuela runt het familiaal bedrijf en commercialiseert haar wijnen gevinifieerd van de typische lokale druivenvarianten, zoals oa de verdicchio en sangiovese.
De verdicchio druif is dus de ster van deze streek rond Jesi en naargelang de bodem, de kwaliteit en ouderdom van de wijnranken worden er verschillende verdicchio versies aangeboden.
Tevens slaagt ze er in om ook heerlijke spumante en grappa tegen een eerlijke prijs in de markt te zetten.

Red Wine Tasting

ROMALDO GRECCO

De Azienda Agricola Romaldo Greco zag het levenslicht  in 1973 in Seclì, een klein dorpje in het hart van het schiereiland Salento, dat altijd geschikt is geweest voor het verbouwen van wijndruiven.
De oprichter, Romaldo, heeft vanaf het allereerste begin sterke banden met zijn land onderhouden door middel van een dagelijks werk vol toewijding en opoffering, voortdurend op zoek naar het verbeteren van de kwaliteit van zijn druiven.
In 2005 voegde de eerstgeboren zoon van Romaldo, Antongiulio, zich bij zijn vader bij het reorganiseren van de wijngaarden, wat een sterke innovatieve golf in het bedrijfsmanagement teweegbracht: nieuwe druivenrassen werden geïntroduceerd en de aanplantsystemen werden gerationaliseerd met moderne criteria.
Kwaliteit voorop, samen met passie, traditie en innovatie: deze trefwoorden vatten de geschiedenis van de Azienda Agricola Romaldo Greco en zijn wijnen samen.
De wijngaarden zijn verspreid over bijna 15 hectare. De grond bevat vooral klei en heeft een gemiddelde textuur. De inheemse druiven die worden geteeld zijn Primitivo en Negroamaro, naast internationale druivensoorten zoals Syrah, Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Merlot.

Wine Barrels

LE SPINEE DURANTE

In dit wijntraditiegebied vindt u "Durante farm", een kleine wijnmakerij in familiebezit aan de voet van de Montello-heuvel, gerund door vader Lino en beide zonen Ivano en Michele. De "Durante boerderij" is een 18 hectare groot land, ongeveer 50 km ten noorden van Venetië, en wordt ook wel "Le Spinée" genoemd. De naam is afgeleid van een plaats, oorspronkelijk (400-600 na Christus) bewoond door monniken, en later verlaten. Op dit stuk land begonnen wilde stekelige struiken en braamstruiken te groeien, daarom het Italiaanse woord voor "ruggengraat", "Le Spinée".
Nu is dit deel van het land een weelderig wijndomein geworden waar Ivano en Michele sinds 1998 biologische landbouw beoefenen met het oog op het voortzetten van de traditie die door hun grootvader en hun vader is overgeleverd.

Barrel Stack

AMASTUOLA

Masseria Amastuola beschikt over een elegant wijnhotel, een vatenkelder, een boekwinkel en een restaurant met een terras. Het gebouw, dat dateert uit de 15e eeuw, is teruggebracht naar zijn vroegere glorie door een belangrijke renovatie, uitgevoerd met volledig respect voor de oorspronkelijke structuur en materialen. Omringd door een immense wijngaard, eeuwenoude olijfbomen en typische droge stenen muren, heeft deze boerderij met omheinde binnenplaats alle charme van het verleden behouden.
De Amastuola wijngaard produceert meer dan tien soorten biologische wijn die zijn geboren uit de ontmoeting van traditie en innovatie. Elke wijnsoort is een getrouwe uitdrukking van het unieke wijnbouwgebied van Amastuola en wordt zorgvuldig bewaard om al zijn kwaliteiten te behouden.
De Amastuola wijngaard-tuin brengt de twee concepten van functionaliteit en esthetiek samen. De rijen wijnstokken werden geplant op basis van het ontwerp bedacht door de grote landschapsontwerper Fernando Caruncho.

Making Wine

FRATELLI GIULIARI (NIEUW)

In de streek Veneto zetten de gebroeders Giuliari het eeuwenoude familieberijf verder.

Zij telen de typische druiven van deze streek: Corvina, Rondinella en Molinara wat resulteert in prachtige karakterwijnen zoals de Amarone, Valpolicella (Ripasso) en de Nemm Rosso en Bianco

Image by Ales Maze
Lege pagina: Projecten
bottom of page